Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Fish River Canyon - druhý největší kaňon na světě

Namibijský Fish River Canyon je po americkém Grand Canyonu druhým největším kaňonem na světě. Protíná v délce 160 kilometrů jih Namibie a je součástí zvířecí rezervace Ai-Ais Hot Springs. Kaňon vznikl před asi 500 miliony lety díky pohybům zemské kůry a následné vodní erozi řeky Fish River. Dnes patří k nejúžasnějším přírodním divům na Africkém kontinentu.

Na první pohled připomínají skalnaté pláně Fish River Canyonu měsíční krajinu. Holé útesy odhalují jednotlivé vrstvy vodou nanesených usazenin. Místy sestupují až k žulovému dnu, které leží v hloubce až 550 metrů, což je z hlediska časové vzdálenosti od nás asi dvě a půl miliardy let. Krajina je tvořena souvrstvím hornin, většinou měkkých břidlic a pískovců, a je dílem pravěkého moře. Několik tisíciletí zde pak řeka Fish River, která bývala v období záplav dosti divoká, vyhloubila klikatý kaňon. I když se nyní již její průtok dosti zmenšil, občas se stane, že se soutěskou proženou nespoutané povodně. Po většinu roku však není v řečišti k vidění nic jiného, než malé tůňky.

Fish River Canyon

Řeka Fish River, která má tohle přírodní dílo z velké části na svědomí, pramení v blízkosti Naukluftských hor a její tok se v délce 800 kilometrů vine až k hranicím mezi Namibií a Jihoafrickou republikou, kde se vlévá do řeky Orange. Kaňon, kterým řeka protéká je v některých místech až 27 kilometrů široký a tvoří jej plno strmých proláklin. Málokterý výhled v Africe nebo kterékoliv jiné místo se vyrovná ohromujícímu dojmu, jaký ve vás zanechá tento kaňon. Nezapomenutelným zážitkem je západ slunce na vyhlídce Helbend.

V určitém úseku se z Fish River Canyonu stávají vlastně kaňony dva – jeden uvnitř druhého. Širší kaňon je starší, vyhloubený v povrchových usazeninách. Pozdější pohyby půdy vedly k tomu, že řeka začala protékat rychleji a do dna prvního koryta se jí podařilo vyrýt ještě druhé o něco hlubší. Tím vznikl dnešní tvar kaňonu. Podle legendy Sanů však zdejší neuvěřitelné tvary vytvořil prchající obří had.

Fish River Canyon

Park je dnes známou a velmi vyhledávanou namibijskou turistickou atrakcí. Velkým lákadlem je zejména pěší túra, která kaňon protíná. Patří k nejnáročnějším turistickým stezkám v Africe, vine se po dně kaňonu a měří 86 km. Kdo ji chce zdolat, musí počítat s 3 až 5 dny náročného putování vyprahlou krajinou. Stezka není ani tak náročná co se týče terénu, zabrat dává lidem především spalující vedro, které ve Fish River Canyonu panuje. Kvůli velké náročnosti této trasy, vyžaduje správa parku od účastníků lékařské osvědčení potvrzující určitou minimální fyzickou zdatnost a dobrý zdravotní stav, na základě kterého potom vydá povolení.

Trasa začíná asi 10 km jižně od Hobasu, u hlavního pozorovacího bodu. Jenom sešplhat dolů na dno kaňonu zabere nejméně hodinu. Stezka pak pokračuje přes měkké písečné břehy a úseky pokryté drobnými oblázky. Od jedenácté dopoledne do nejméně tří hodin odpoledne je nejvhodnější najít stín a v něm si odpočinout, než přejde největší výheň. Na trasu je každý den povolen vstup maximálně třiceti až čtyřiceti členné skupině. Pěší túry jsou povoleny pouze v období od května do září. Nejoblíbenější tábořiště se nachází 16 km od začátku trasy, u sirnatých pramenů, kde poskytují chladivý stín datlové palmy. V těchto místech se údajně v roce 1916 usadili uprchlí němečtí váleční zajatci.

Fish River Canyon

Vegetace v kaňonu je velmi chudá, vyskytují se zde pouze vzrostlé rákosy, traviny, nízké křoviny, sukulenty a malé stromy. V některých oblastech roste aloe rozsochatá, která je namibijským národním stromem a dosahuje stáří kolem 300 let. Veškeré rostliny, které se zde vyskytují, jsou dobře přizpůsobené polopouštnímu klimatu. Dokážou tak přežít období sucha, které může někdy trvat i 5 a více let. Akácie a toulcové stromy si oblíbily četné druhy ptáků, zejména snovači. K dalším druhům ptáků obývajícím kaňon patří orel jasnohlasý, ledňáček říční a husice egyptská. V jezírcích ve velkých počtech žijí kapři, tilapie modré a tzv. žluté ryby. Na tomto dosti nehostinném místě se usadilo dokonce několik druhů savců. Můžete zde spatřit zebru Burchellovu, skáloleza skákavého (druh jelínka), paviána čakmu nebo damana skalního. Při svém putování můžete narazit také na všelijaký hmyz, ještěrky a sem tam i na hada.

Pěší stezka končí u lázeňského střediska Ai-Ais, což je asi 32 km od soutoku řeky Fish River a Orange. Příslušníci původního namibijského kmene Nama nazývali vodu termálních pramenů „ai-ais“, což znamená „vařící“. Voda, která zde prýští z hlubin země, je horká a dosahuje teploty až 60 stupňů Celsia. Je známá svými léčivými účinky, které ji poskytuje vysoký obsah chloridu sodného, síranu sodného a mírná radioaktivita. Středisko Ai-Ais je známé již po dlouhá staletí, ale teprve v 60. letech 20. století se začalo rozvíjet jako lázně. V současnosti si sem jezdí lidé léčit revmatické a artritické potíže.

Řeka Fish River sice nemá s termálními prameny nic společného, ale poskytuje životodárnou vláhu pro trávníky, stromy a zahrady těchto lázní. V Ai-Ais se nachází pestré možnosti ubytování, jsou zde chatky, bungalovy, byty, místa pro stany i obytné přívěsy. Dále je zde k dispozici obchod, restaurace, bazén i tenisové kurty. Pozor, letovisko Ai-Ais je od listopadu do poloviny března kvůli obrovskému horku a nebezpečí záplav zavřené.

- jap -

Článek byl zobrazen 16 182 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko